Borstcrawl

borstcrawl leren of verder uitdiepen

Borstcrawl leren of verbeteren? Doe mee aan de Sprenkelaar borstcrawlcursus. Er starten weer nieuwe cursussen op 17, 18 en 20 maart 2022. De cursus is voor zowel beginners als meer gevorderde zwemmers. Via receptie@sprenkelaar.nl kun je aangeven dat je belangstelling hebt om mee te doen. Je wordt dan op de lijst van de door jou gewenste tijd geplaatst. Je maakt je inschrijving definitief door bij de receptie van de Sprenkelaar de cursus te betalen. Het cursusgeld bedraagt in 2022 € 100,00.

Borstcrawl is één van de bekendste zwemslagen, naast schoolslag, rugslag en de vlinderslag. Goed borstcrawl zwemmen vereist techniek en training.

Hoe gaat borstcrawl?
Wikipedia omschrijf borstcrawl perfect: “Bij de borstcrawl worden de armen om beurten boven water naar voren bewogen waarna de vlakke hand met een ‘stekende beweging’ in het water wordt gestoken. Onder water wordt de gestrekte arm en de vlakke hand als een peddel onder het lichaam door naar achter bewogen. Dit is het gedeelte van de armslag waarbij het meeste kracht wordt gebruikt, en dat voor de voortstuwing door het water zorgt. Tot slot wordt de arm achter de schouder gebogen en weer boven water gebracht. Door de afwisseling tussen de linker en rechterarm ontstaat een “rollende” beweging waarbij het bovenlichaam van de zwemmer afwisselend naar links en naar rechts rolt. Dit zorgt er tevens voor dat de afwisseling van slagen redelijk vloeiend kan plaatsvinden zonder dat de schouder geforceerd hoeft te worden.

De benen worden als het ware als flippers gebruikt, vergelijkbaar met een duiker die met kunststof slippers aan zijn voeten zwemt. Dit in tegenstelling tot bij bijvoorbeeld de schoolslag, waarbij de benen synchroon worden gebogen en dan synchroon met een krachtige beweging weer worden gestrekt.

Borstcrawl leren of techniek verbeteren
Bij de Sprenkelaar kun jij borstcrawl leren of je techniek verder verbeteren. Doe een keer mee! Je hoeft je niet aan te melden, maar kunt, vlak voor een cursus, bij de receptie aangeven dat je mee wilt doen.

Hoe ziet de cursus eruit?
De borstcrawl cursus bestaat uit 10 lessen met een trapsgewijze opbouw. De eerste zes lessen zijn gericht op de borstcrawl, in de laatste 4 lessen komen daarnaast ook andere slagen aan bod. Een gemiste les op donderdag kan op vrijdag worden ingehaald (en omgekeerd), doordat dezelfde opbouw wordt gevolgd. Later instromen of lessen missen is mogelijk doordat elke les ook herhaling van het geleerde bevat, maar hierdoor worden mogelijk wel stappen gemist.

De lessen worden gegeven door Lidia van Bon. Zij zwemt op Wereld- en Europese Masterkampioenschappen mee en is als zwemtrainer van de KNZB gespecialiseerd in het les geven aan volwassen watersporters.

Lesoverzicht
Les 1: Stroomlijn en beenslag
Les 2: Overhaal en insteek
Les 3: Doorhaal: trek- en duwfase
Les 4: Ademhaling
Les 5: Efficiënt zwemmen
Les 6: Individuele verbeterpunt n.a.v. video feedback
Les 7: Borstcrawl en rugcrawl
Les 8: Borstcrawl en schoolslag
Les 9: Borstcrawl en vlinderslag
Les 10: Keerpunten: duikelkeerpunt en fallback (aantik) keerpunt

Maandagavond: Trimzwemmen
Wil jij meer dan alleen baantjes zwemmen en lijkt het je leuk om verschillende slagen te zwemmen in wisselende tempo’s? Doe dan mee met “Trimzwemmen”. In een leuke, gemotiveerde zwemgroep word je uitgedaagd om je grenzen te verleggen en je conditie te verbeteren.

Trimzwemmen doe je bij de Sprenkelaar op maandagavond. Na afloop van het trimzwemmen kun je lekker nog even doorzwemmen en zo zelf verder oefenen. Doe een les mee, je hoeft je niet aan te melden!